Help! Mijn energierekening is te hoog
Wat te doen? Snel, eenvoudig en goedkoop.
Houd meterstanden bij.
Het maandbedrag dat van je rekening wordt afgeschreven is een vóórschot, een schatting. Gebaseerd op je energiegebruik in het verleden. Je echte verbruik kun je veel lager krijgen. Maar dat weet je pas als je de meterstanden bijhoudt.
De thermostaat een graadje lager
Ja, ja, dat doen we al. Maar ook niet stoken als je toch niet thuis bent of als je zo weer weggaat en natuurlijk ook niet 's nachts. Kijk goed naar het programma van je klokthermostaat als je die hebt. Elk uurtje minder stoken is er één.
Electrisch dekentje in de avonduren
Vaak is een graadje lager stoken niet zo'n probleem maar als je lang stilzit of in de loop van de avond wat meer warmte nodig hebt is een electrisch dekentje ideaal. Gebruikt maar weinig stroom, maar natuurlijk wel alleen aanzetten als je hem echt gebruikt.
Verwarm alleen de woonkamer
Controleer of alle andere radiatoren helemaal uit staan en ook daadwerkelijk koud zijn. Soms gaat een thermostaatkraan stiekem toch een beetje open als het koud is. Vorstbeveiliging (stand *) is onnodig: voor het ìn huis vriest ligt er Elfstedenijs.
In de woonkamer horen geen thermostaatkranen thuis. Zijn die er toch: zet ze helemaal open of haal nog liever het bovengedeelte eraf. Anders gaan ze misschien dicht terwijl de kamerthermostaat de ketel nog eindeloos laat doorstoken.
Voel aan de leidingen
Alleen leidingen die rechtstreeks naar de woonkamer lopen mogen warm worden. Soms worden in een huis de dolste omleidingen gemaakt en wordt het hele huis alleen door de leidingen al min of meer verwarmd. Isoleer ze in elk geval helemaal vanaf de ketel tot de woonkamer.
Voel aan de radiatoren
Warme radiatoren horen overal redelijk gelijkmatig warm te zijn. Zo niet dan zit er mogelijk een luchtbel in en moet je ze ontluchten. Van de aanvoer naar de afvoer horen ze steeds kouder te worden. Tussen de bovenzijde (aanvoer) en onderzijde (afvoer) moet een duidelijk voelbaar temparatuurverschil zijn, liefst zo"n 20 graden. Is dat bij een radiator niet het geval dan moet die worden afgeknepen. Dat doe je bij het voetventiel, als dat er is. Anders kun je gewoon de knop wat dichter draaien (werkt niet bij thermostaatkranen). Is bij alle radiatoren het verschil te klein, zet dan de pompsnelheid omlaag. Ook bij de ketel graag zo'n 20 graden verschil tussen aan- en afvoer.
Zet de ketelthermostaat zo laag mogelijk
Meestal staat hij op 60 graden. Zet hem in stapjes van 5 graden lager tot het niet meer warm wordt in de kamer, dan weer 1 stapje omhoog. Ben je toch bezig: als je in de ketel-instellingen kunt kiezen tussen comfort en eco dan uiteraard de eco-stand.
O ja, wanneer heeft de ketel voor het laatst een servicebeurt gehad? Jaartje overslaan moet kunnen maar dan wordt het wel weer eens tijd.
Is de kamerthermostaat wel van het modulerende type?
Dit wordt ook wel opentherm genoemd. Liever niet van het type aan/uit. Meestal staat het er op. Oudere cv-ketels kunnen soms niet met opentherm overweg, dat is dan jammer. Je kunt talloze modulerende thermostaten van Marktplaats halen voor een bodembedrag, als je hem wilt vervangen.
Kierenjacht
Vaak langs het plafond, langs de vloer, langs de kozijnen. Tubetje acrylaatkit van een paar euro doet wonderen. Natuurlijk tochtstrips bij de ramen en deuren. Let wel op de ventilatie: dat blijft altijd nodig. Weet je niet hoe dat zit bij jouw huis, vraag dan eerst advies voor je alles dicht gaat stoppen.
Ben je toch bezig dan gelijk maar radiatorfolie achter de radiatoren plakken. Zijn je ramen slecht dan kun je er raamfolie voor plakken. Goedkoop, snel, goed doorzichtig. Let wel weer op de noodzakelijke ventilatiemogelijkheid. Ook voorzetramen zijn een goede mogelijkheid en niet duur.
Deurdrangers
zijn een must, zeker in een gezin met kinderen.
Is je vloer niet geïsoleerd?
Dan is een dik vloerkleed ook een aanrader. Kan ook als plafondisolatie door het op de vloer van de slaapkamer boven te leggen. Kijk bij de kringloop en bij meubelzaken naar restpartijen vloerbedekking.
Hebt u een plat dak wat wel wat extra isolatie kan gebruiken?
Bij de isolatiehandel zijn XPS of EPS plaatjes te koop die u probleemloos op het dak kunt leggen. Tuintegels erop (vaak gratis op marktplaats) tegen het wegwaaien en klaar. Gebruik de gewone tegels van 3 cm dik, anders wordt het geheel te zwaar. Houdt rondom een rand van 15 cm vrij als gootje voor het regenwater. Plaatjes van 3 cm dik doen al heel wat. Vraag wel om de waterbestendige kwaliteit: ze moeten natuurlijk geen water gaan opnemen.
Gebruik géén elektrische kacheltjes omdat het gas te duur is
Ook geen oliegevulde radiatoren of
infrarood panelen. Dat zijn echt oplossingen voor situaties waarin
maar af en toe verwarming nodig is. Bij regelmatig gebruik ervan
loopt de stroomrekening op het eind van het jaar volledig uit de
hand. Heb je een vrieskist? Doe hem weg. Dan maar wat vaker naar de
supermarkt. Een aquarium-verwarming is ook een stroomvreter en kijk
goed naar sluipverbruikers. Een tijdklok op de wifi, router, modem
spaart behoorlijk stroom en is goed voor je nachtrust. Van 11 tot 7
alles in huis uit.
Even iets afspoelen kan veel gas kosten.
Een éénknops mengkraan wordt vaak willekeurig gebruikt. U tapt dan ongewild warm water, merkt dat, beweegt de kraan daarna naar de koude kant of laat het maar zo. Ondertussen is de cv-ketel al aangeslagen op vol vermogen om snel warm water te leveren. Een "ouderwetse" kraan met twee knoppen maakt dat u alleen warm water tapt als u dat echt nodig heeft. En dat is eigenlijk niet zo vaak. Bovendien zijn die tweeknopskranen niet duur en vaak tweedehands te koop.
Gebruik warm water alléén om te douchen
Uiteraard onder je waterbesparende douchekop.
Nou ja, vooruit, af en toe een sopje is ook nodig.