Geschrokken van uw energierekening ?
Lees Help! Onze tips om snel, eenvoudig en goedkoop te besparen.
Wilt u helemaal energieneutraal ? Lees dan de tips op deze pagina.
Waarom de warmtepomp? Omdat u dan van het gas af kunt? Om uw energierekening te verlagen? Wat zijn de alternatieven? En waar moet u om denken? Klik hieronder om ons dossier te lezen. Let op! Alle financiële rekenvoorbeelden hierin zijn gebaseerd op prijspeil 2019 en kunnen momenteel dus flink afwijken.
Niet alleen blijkt dat hybride warmtepompen twee derde van de warmtevraag van woningen invullen, ook blijkt voor deze warmtepompen de netbelasting beperkt. De afnamepiek ligt voor woningen van gemiddelde grootte net boven de 1 kW.
All-electric warmtepompen de ideale oplossing. Ook de fabrikanten van all-electric oplossingen zitten niet stil. Zo biedt bijvoorbeeld Climer warmtepompen die 100% stil zijn en die het water tot 65 graden verhitten zodat u gewoon uw huidige radiatoren kunt houden. Ook Enzavu biedt 100% stille warmtepompen aan. Verder biedt nu bijna elke fabrikant warmtepompen aan die ook warm douchewater leveren. Van het gas af was nog nooit zó makkelijk.
Alle mogelijkheden met voor- en nadelen nog eens precies op een rijtje? Kijk op ikwilgasvrij.nl
Nieuwsgierig hoeveel CO2-uitstoot u zelf veroorzaakt? Doe hier de test.
Dè website met alle recente informatie over energiebesparing is natuurlijk: www.milieucentraal.nl Altijd interessant.
Compenseren? Soms is vliegen of autorijden toch wel erg handig of onvermijdelijk. Of is je huis gewoon nog even niet van het gas af. Je kunt dan je CO2 uitstoot laten compenseren door organisaties die b.v. in ontwikkelingslanden bomen planten om zodoende weer CO2 vast te leggen. Voor een betrouwbare website waar dit eenvoudig kan klik je hier
Waterstof, goed alternatief?
Er bestaat een Waterstof Coalitie, waarin o.a. de milieubeweging, universiteiten, bedrijven en overheid zitten. Wij vroegen hen wat waterstof voor de consument kan gaan betekenen. Voor particulier gebruik voor de verwarming van huizen "kan ik u verzekeren dat de Waterstof Coalitie het gebruik van waterstof in huizen niet zal aanraden. .. . . . . . " brief Natuur en Milieu aan Elkenien Grien, d.d. 26-11-2019. En logisch ook, als we waterstof voor verwarming gaan gebruiken moeten we zes keer zoveel groene stroom opwekken vergeleken met het gebruik van een warmtepomp. Klik hier om meer te lezen.
Bedenk: er is sowieso al heel veel tégen het koken op gas. We ademen verbrandingsgassen in, het is gevaarlijk voor vergeetachtige mensen en brengt veel vocht in het kookvertrek. Als u overschakelt op elektrisch kunt u kiezen uit 2 opties: keramisch of inductie. Inductie wordt tegenwoordig veel toegepast. Keramisch is iets trager dan inductie maar wel goedkoper en u kunt gewoon uw eigen pannen blijven gebruiken (mits vlak aan de onderkant). Houd er wel rekening mee dat er een aparte elektriciteitsaansluiting nodig is in de keuken. En vergeet ook niet een nieuwe oven aan te schaffen. Losstaande ovens die zowel klassiek kunnen bakken als een magnetronfunctie hebben koopt u voor niet heel veel geld in alle soorten en maten.
Of maakt u voor uw plezier elke keer het gasfornuis schoon?
Zo kunt u natuurlijk ook minder benzine gebruiken.
Maar de elektrische auto rukt onvermijdelijk op. Duur? Niet als je alles meerekent. Lees alles over de kosten van elektrisch rijden op de site van de ANWB.
Rijdt u toch nog fossiel? Dan zijn de tips van Milieu Centraal heel handig: Klik hier voor tips over minder brandstof gebruiken.
Wees uw eigen energie-ambassadeur.
Onze energie-ambassadeur komt graag bij u langs maar u kunt wat aan de orde komt natuurlijk ook zelf alvast bekijken. Klik een voor een op de onderstaande links en u wordt al veel wijzer.